Problem 1 :
In the accompanying diagram of triangle BCD, triangle ABC is an equilateral triangle and AD = AB. What is the value of x, in degrees?
Solution :
∠BAC = ∠ACB = ∠CAB = 60°
∠BAD + ∠BAC = 180°
∠BAD + 60 = 180°
∠BAD = 180° - 60°
∠BAD = 120°
In triangle ABD, the sum of the interior angles is 180 degree.
∠ADB + ∠ABD + ∠DAB = 180°
x + x + 120 = 180°
2x = 180 - 120
2x = 60
x = 30
Problem 2 :
The measure of the vertex angle of an isosceles triangle is 15 more than the measure of each base angle. Find the degrees in each angle of the triangle.
Solution :
Let x be the equal measure of base angle in isosceles triangle.
One vertex angle = 15 + x
Sum of the interior angles of triangle = 180
x + x + 15 + x = 180
3x + 15 = 180
3x = 180 - 15
3x = 165
x = 165/3
x = 55
Measures of base angles = 55
Measure one vertex angle = 55 + 15 ==> 70
Problem 3 :
The measure of each base angle of an isosceles triangle is seven times the measure of the vertex angle. Find the measure of each angle.
Solution :
Let x be the measure of equal angles in a isosceles triangle.
One angle = 7x
7x + x + x = 180
9x = 180
x = 180 / 9
x = 20
7x = 7(20) ==> 140
So, the angle measures are 20, 20 and 140.
Problem 4 :
The measure of each of the congruent angles of an isosceles triangle is 9 degree less than 4 times the vertex angle. Find the measure of each angle of the triangle.
Solution :
Let the vertex angle be x.
Congruent angle = 4x - 9
x + 4x - 9 + 4x - 9 = 180
9x - 18 = 180
9x = 180 + 18
9x = 198
x = 22
Problem 5 :
If
∠1 = 4x - 3y
∠2 = 3x - 5y
∠3 = 204 - 15x + 16y and ∠4 = 6x - 18
Find x and y.
Solution :
∠1 + ∠2 + ∠3 = 4x - 3y + 3x - 5y + 204 - 15x + 16y
-8x + 8y + 204 = 180
-8x + 8y = 180 - 204
-8x + 8y = -24
Dividing by -8, we get
x - y = 3 ---(1)
∠3 + ∠4 = 180
204 - 15x + 16y + 6x - 18 = 180
-9x + 16y + 186 = 180
-9x + 16y = -6 ---(2)
(1) ⋅ 9 + (2)
9x - 9y - 9x + 16y = 27 - 6
7y = 21
y = 3
Applying the value of y in (1), we get
x - 3 = 3
x = 6
Problem 6 :
In the figure, triangle ABC is ≅ triangle FDE
i) Find the value of x
ii) Find the value of y.
Solution :
In triangle ABC,
∠A + ∠B + ∠C = 180
∠A + 48 + 108 = 180
∠A = 24
∠A and ∠F are congruent.
24 = 2x - y ---(1)
∠B and ∠D are congruent.
48 = y
Applying the value of y in (1), we get
24 = 2x - 48
24 + 48 = 2x
2x = 72
x = 36
Problem 7 :
In a triangle the measure of the second angle is 3 times the measure of the first angle, and the measure of the third angle is 5 times the measure of the first angle. Find the measure of each angle.
Solution :
Let x be the first angle.
second angle = 3x
third angle = 5x
Sum of interior angles = 180
x + 3x + 5x = 180
9x = 180
x = 180/9
x = 20
Problem 8 :
In a right triangle ABC, angle A and angle B are acute angles, the measure of ∠B is 24 less than the measure of ∠A. Find ∠A and ∠B.
Solution :
∠B = ∠A - 24
Since it is right angle, one of the angle measure must be 90 degree.
∠A + ∠B = 90
∠A + ∠A - 24 = 90
2∠A = 90 + 24
2∠A = 114
∠A = 57
Then ∠B = 57 - 24
∠B = 33
Problem 9 :
The second angle of a triangle is 2° less than three times the measure of the first angle. The third angle of a triangle is 14° more than two times the first angle. Determine the measure of the smallest angle.
Solution :
Let x be the first angle.
Second angle = x - 2
Third angle = 2x + 14
Sum of interior angles of triangle = 180
x + x - 2 + 2x + 14 = 180
4x + 12 = 180
4x = 180 - 12
4x = 168
x = 168/4
x = 42
So, the smallest angle is 42 degree.
Problem 10 :
In a triangle, the second angle is 25° larger than the first angle. The third angle is three times the measure of the first angle. Determine the measure of the largest angle.
Solution :
Let x be the first angle.
Second angle = x + 25
Third angle = 3x
x + x + 25 + 3x = 180
5x + 25 = 180
5x = 180 - 25
5x = 155
x = 155/5
x = 31
3x = 3(31) ==> 93
So, the largest angle is 93 degree
May 21, 24 08:51 PM
May 21, 24 08:51 AM
May 20, 24 10:45 PM