SQUARE AND SQUARE ROOTS PRACTICE QUESTIONS

Problem 1 :

The value of √144 + √1.44 is ?

a. 24        b. 13.2       c. 1.32        d. none of these

Solution :

√144 + √1.44

√144 = √12 x 12

= 12

√1.44 = √1.44 x (100/100)

= √(144/100)

= √(12 x 12) /(10 x 10)

= 12/10

= 1.2

√144 + √1.44 = 12 + 1.2

= 13.2

Problem 2 :

Which of the following triplet is a Pythagorean Triplet:

a. (4, 5, 6)    b. (11, 60, 61)     c. (10, 8, 6)    d. both b and c

Solution :

Option a :

a = 4, b = 5 and c = 6

c2 = a2 + b2

62 = 42 + 52

36 = 16 + 25

36 ≠ 41

So, option a is not Pythagorean triple.

Option b :

a = 11, b = 60 and c = 61

c2 = a2 + b2

612 = 112 + 602

3721 = 121 + 3600

3721 = 3721

So, option b is Pythagorean triple.

Option c :

a = 10, b = 8 and c = 6

c2 = a2 + b2

102 = 82 + 62

100 = 64 + 36

100 = 100

So, option c is Pythagorean triple.

Hence the correct answer is option d.

Problem 3 :

How many non square numbers are there in between 𝑛2 𝑎𝑛𝑑 (𝑛 + 1)2

a. 2n      b. 4n      c. 3n       d. 2n + 1

Solution :

There must be 2n natural numbers in between two consecutive numbers. So, the answer is option a.

Problem 4 :

The Simplified form of 

is

a. 30      b. 3     c. 10       d. None

Solution :

So, the answer is 10.

Problem 5 :

Evaluate √52 + 122

Solution :

√52 + 122

= √25 + 144

= √169

Problem 6 :

2707/√x = 27.07, find x.

Solution :

2707/√x = 27.07, find x.

Multiply by √x.

2707/√x = 27.07

Divide by 27.07 on both sides.

2707/27.07 = √x

100 = √x

Squaring both sides.

(100)2 = x

x = 10000

So, the answer is 10000.

Problem 7 :

If 15625 = 125, then find the value of 156.25 + 1.5625

Solution :

15625 = 125

= √156.25 + 1.5625

156.25 = √(15625/100)

√(125 x 125) /(10 x 10)

= 125/10

= 12.5

1.5625 = √(15625/10000)

√(125 x 125) /(100 x 100)

= 125/100

= 1.25

156.25 + 1.5625 = 12.5 + 1.25

= 13.75

Problem 8 :

Find the square root of 14641 by prime factorisation method.

Solution :

factoring-14641

√14641 = √(11 x 11 x 11 x 11)

= 11 x 11

= 121

Problem 9 :

Find the square root of 144 by repeated subtraction method

Solution :

144 - 1 = 143

143 - 3 = 140

140 - 5 = 135

135 - 7 = 128

128 - 9 = 119

119 - 11 = 108

108 - 13 = 95

95 - 15 = 80

80 - 17 = 63

63 - 19 = 44

44 - 21 = 23

23 - 23 = 0

After 12 steps, we get 0. So, square root of 144 is 12.

Problem 10 :

Is 2352 a perfect square? If not, find the smallest multiple of 2352 which is a perfect square. Find the square root of the new number.

Solution :

Factoring 2352 :

factoring-2352

√2352 = √(2 x 2 x 2 x 2 x 7 x 7 x 3)

After grouping them as pairs, we find one 3 as extra. To group it, we need one more 3. So, 3 is the smallest number to be multiplied to make 2352 as perfect square.

Problem 11 :

Find the least number which should be subtracted from 180 to make it a perfect square.

Solution :

long-division-with-180

180 - 11 = 169

11 is the smallest number to be subtracted from 180 to make it as perfect square.

Problem 12 :

The length of a rectangle is 3 times its width. Its area is 972 sq. meter. Find the perimeter of the rectangle

Solution :

square-and-square-root-q1

Let x be the width of the rectangle, then length will be 3x.

The diagonal will divide the rectangle into two identical triangles.

Area of triangle = area of rectangle / 2

= 972/2

= 486

(1/2) ⋅ 3x ⋅ x = 486

x2 = (486 ⋅ 2)/3

x2 = 324

x = √324

x = 18

3x = 3(18) ==> 54

Perimeter of rectangle = 2(length + width)

= 2(54 + 18)

= 2(72)

= 144 units.

Problem 13 :

A rectangle ABCD has AB = 12 cm and BC = 6 cm. Find the length of its diagonals correct to 2 decimal places.

Solution :

square-and-square-root-q2.png

AC2 = AB2 + BC2

AC2 = 122 + 62

= 144 + 36

= 180

AC = √180

AC = 13.41

So, the length of the diagnal is 13.41 cm

Problem 14 :

Find the number of non-square numbers lying between 402 and 412.

a) 80     b) 40   c) 30     d) 84

Solution :

In between n2 and (n + 1)2, we will have 2n non square numbers.

When n = 40, n + 1 = 41

2n = 2(40)

= 80 non square numbers.

Problem 15 :

If m, n, p are natural numbers such that (m, n, p) forms a Pythagorean triplet if ?

a) m+ n= p2      b) m+ n< p2    d) m2 + n2 ≠ p

Solution :

(m, n, p) forms a Pythagorean triplet.

m+ n= p2 

Problem 16 :

The square of an even number is always____________.

a) even     b) odd     c)  may be even or odd      d)  none

Solution :

  • Let the even number as 4, its square = 42 ==> 16
  • Let the even number as 6, its square = 62 ==> 36

So, square of even number is also an even number. Option a is correct.

Problem 17 :

The square root of 0.09 + 2 x 0.21 + 0.49 is

a) √0.09 + √0.49     b) 2 √0.21     c) 1     d) 0.58

Solution :

= √(0.09 + 2 x 0.21 + 0.49)

√(0.3)2 + 2 x (0.3)(0.7) + (0.7)2

√(0.3 + 0.7)2

√12

= 1

So, option c is correct.

Problem 18 :

The digit in the unit’s place in the square root of 15876 is

a) 8     b)  6       c)  4    d)  2

Solution :

square-and-square-root-q3.png

√(2 x 2 x 3 x 3 x 3 x 7 x 7 x 3)

= 2 x 3 x 3 x 7

= 126

So, the unit digit is 6.

Recent Articles

  1. Finding Range of Values Inequality Problems

    May 21, 24 08:51 PM

    Finding Range of Values Inequality Problems

    Read More

  2. Solving Two Step Inequality Word Problems

    May 21, 24 08:51 AM

    Solving Two Step Inequality Word Problems

    Read More

  3. Exponential Function Context and Data Modeling

    May 20, 24 10:45 PM

    Exponential Function Context and Data Modeling

    Read More