SOLVING WORD PROBLMS ON PYTHAGOREAN THEOREM

Problem 1 :

A rectangle has sides of length 7 cm and 3 cm. Find the length of its diagonals.

Solution :

In a rectangle, the diagonal will divide the rectangle into two right triangles.

x= 900/10

AC2 = AB2 + BC2

AC2 = 72 + 32

AC2 = 49 + 9

AC2 = 58

AC = √58

AC = 7.61 cm

Problem 2 :

The longer side of the rectangle is double the length of the shorter side. If the length of a diagonal is 10 cm, find the dimension of the rectangle.

Solution :

Let x be the length of the shorter side.

Longer side = 2x

In rectangle, the diagonal side is hypotenuse.

So,

102 = x2 + (2x)2

100 = x2 + 4x2

5x2 = 100

x2 = 100/5

x2 = 20

x = 2√5 cm

Longer side = 2(2√5) ==>  4√5 cm

Problem 3 :

A rectangle with diagonals of length 30 cm has sides in the ratio 3 : 1. Find the 

(a) Perimeter   (b) Area of the rectangle.

Solution :

Let "3x" and "x" be the length and width of the rectangle respectively.

Using Pythagorean theorem.

302 = (3x)2 + x2

900 = 9x2 + x2

900 = 10x2

x2 = 900/10

x= 90

x = √90

x = 3√10 (width)

3x = 3(3√10) ==>  9√10 (Length)

(a) Perimeter = 2(length + width)

= 2(9√10 + 3√10)

= 2 (12√10)

= 24√10 cm

(b) Area of the rectangle = length x width

9√10 x 3√10

= 27 (10)

= 270 cm2

Problem 4 :

A rhombus has sides of length 7 cm. One of the diagonals is 10 cm long. Find the length of the other diagonal.

Solution :

In rhombus, diagonals will bisect each other at right angle.

Triangle DOC

DC2 = DO2 + OC2

72 = x2 + 52

49 = x2 + 25

49 - 25 = x2

x2 = 24

x = 2√6

Length of other diagonal = 2x ==> 2(2√6)  ==> 12√6 cm

Problem 5 :

A square has diagonals of length 8 cm. Find the length of the sides.

Solution :

Let x be the side length of the square.

x2 + x2 = 82

2x2 = 64

x2 = 32

x = √32

x = 4√2

So, side length of the square is 4√2.

Problem 6 :

A rhombus has diagonal of length 4 cm and 6 cm. Find the perimeter.

Solution :

In any rhombus, the diagonals will bisect each other at right angle.

In triangle DOC

DC2 = DO2 + OC2

DC2 = 32 + 22

DC2 = 9 + 4

DC2 = 13

DC = √13

Perimeter of rhombus = 4√13.

Problem 7 :

An equilateral triangle has sides of 6 cm

(a)  Find the length one of its altitude.

(b)  Find the area of the triangle.

Solution :

(a) Using Pythagorean theorem :

AC2 = AD2 + DC2

62 = AD2 + 32

36 - 9 = AD2

AD2 = 27

AD = 3√3

(b)  Area of the triangle = (1/2) x base x height

= (1/2) x BC x AD

= (1/2) x 6 x 3√3

= 9√3

Problem 8 :

An isosceles triangle has equal sides of length 8 cm and the base of length 6 cm.

(a)  Find the altitude of the triangle

(b)  Find the area of the triangle

Solution :

(a) Using Pythagorean theorem :

AC2 = AD2 + DC2

82 = AD2 + 32

64 - 9 = AD2

AD= 55

AD = √55

(b)  Area of the triangle = (1/2) x base x height

= (1/2) x BC x AD

= (1/2) x 8 x √55

= 4√55 cm2

Problem 9 :

The backboard of the basketball hoop forms a right triangle with the supporting rods, as shown. Use the Pythagorean Theorem to approximate the distance between the rods where they meet the backboard.

pythagorean-theorem-wp-q1

Solution :

Using Pythagorean theorem, 

13.42 = x2 + 9.82

179.56 = x2 + 96.04

x2  = 179.56 - 96.04

x2  = 80.52

x = √80.52

x = 8.97

Approximately 9 inches

So, the distance between the rods where they meet the backboard is 9 inches.

Problem 10 :

The fire escape forms a right triangle, as shown. Find the distance between the two platforms.

pythagorean-theorem-wp-q2.png

Solution :

Using Pythagorean theorem, 

16.72 = x2 + 8.92

278.89 = x2 + 79.21

278.89 - 79.21 = x2

x2 = 199.68

x = 199.68

x = 14.13

Problem 11 :

Approximate the wingspan of the butterfly.

pythagorean-theorem-wp-q3.png

Solution :

Let x be the width of the wingspan of butterfly

5.82 = x2 + 42

33.64 = x2 + 16

x2 = 33.64 - 16

x2 = 17.64

x = 17.64

x = 4.2

So, the width of the wingspan is 4.2 cm.

Problem 12 :

The legs of a right triangle have lengths of 28 meters and 21 meters. The hypotenuse has a length of 5x meters. What is the value of x ?

Solution :

Let x be the width of the wingspan of butterfly

(5x)2 = 282 + 212

52x2 = 784 + 441

25x2 = 1225

x2 = 1225/25

x2 = 49

x = 7

So, the required value of x is 7 meters.

Recent Articles

  1. Finding Range of Values Inequality Problems

    May 21, 24 08:51 PM

    Finding Range of Values Inequality Problems

    Read More

  2. Solving Two Step Inequality Word Problems

    May 21, 24 08:51 AM

    Solving Two Step Inequality Word Problems

    Read More

  3. Exponential Function Context and Data Modeling

    May 20, 24 10:45 PM

    Exponential Function Context and Data Modeling

    Read More