SOLVING RATIO WORD PROBLEMS

If one quantity is being divided in the ratio a : b, then the first part and second parts can be considered as ax and bx respectively.

By adding those two parts, we will be getting the original quantity.

Using the concepts proportions and cross multiplication rule, we can solve it further and get the value of the variable involved in the problem.

Problem 1 :

Two numbers are in the ratio of 3 : 5. If 9 is substracted from each, the ratio becomes 12 : 23. Find the greater number?

Solution :

Let the numbers be 3x : 5x

9 is substracted from 3x and 5x.

(3x – 9)/(5x – 9) = 12/23

Doing cross multiplication. We get

23(3x – 9) = 12(5x – 9)

69x – 207 = 60x – 108

By combining the like terms

69x – 60x = 207 – 108

9x = 99

x = 99/9

x = 11

So, the greater number is 5x = 5(11) = 55.

Problem 2 :

When 7 is added to the numerator and denominator of the fraction, then the new ratio of becomes 13 : 19, what is the original ratio?

Solution :

Let x/y be the required fraction.

7 is added to the numerator and denominator of the fraction.

(x + 7) /(y + 7) = 13/19

19(x + 7) = 13(y +7)

19x + 133 = 13y + 91

So, the original ratio cannot be determined.

Problem 3 :

The ratio of age of krish and her mother is 5 : 12 and difference of their ages is 21. What will be the ratio of their ages after 3 years?

Solution :

Let 5x be krish's age and 12x be her mother's age.

Difference of their ages = 21

12x - 5x = 21

7x = 21

x = 21/7

x = 3

Age of krish = 5x = 5(3) = 15

Mother age = 12x = 12(3) = 36

After 3 years, Krish's age = 15 + 3 ==> 18

After 3 years, Mother's age = 36 + 3 ==> 39

So, the ratio is 18 : 39.

HCF of (18 : 39) is 3.

Dividing both parts by 3.

= 6 : 13

So, the ratio of their ages after 3 years = 6 : 13.

Problem 4 :

Ratio of A and B in the ratio of 5 : 8. After 6 years, the ratio of ages of  A and B will be in the ratio of 17 : 26. Find the present age of B.

Solution :

A and B in the ratio of 5 : 8.

Those two quantities will be 5x and 8x.

After 6 years the ratio of ages of A and B = 17 : 26

17/26 = (5x + 6)/(8x + 6)

By using cross multiplication. We get

17(8x + 6) = 26 (5x + 6)

136x + 102 = 130x + 156

By combining like terms

136x – 130x = 156 – 102

6x = 54

x = 54/6

x = 9

So, the present age of B = 8x = 8(9)

= 72 years

Problem 5 :

The ratio of the length of a vertical pole and its shadow on the ground is 7 : 2. Find the length of the pole, if the length of the shadow is 2.4 m.

Solution :

Let x be the length of the pole.

Given the length of the shadow is 2.4 m.

The length of

vertical pole and shadow = 7 : 2

x/(2.4) = 7/2

By using cross multiplication. We get

2x = 16.8

x = 16.8/2

x = 8.4 m

So, the length of the pole is 8.4 m.

Problem 6 :

If the cost of 14 m cloth is $1890, find the cost of 6 m cloth.

Solution :

Cost of 14 m cloth = 1890

Let x be the cost of 6 m cloth.

Ratio between quantity of cloth to its price = 14 : 1890

14 : 1890 = 6 : x

14/1890 = 6/x

14x = 6(1890)

x = 6(1890)/14

x = 810

So, cost of 6 m cloth is $810.

Problem 7 :

The value of m, if 3, 18, m, 42 are in proportion is 

a)  6     b)  54     c)  7    d) none

Solution :

3, 18, m, 42

3 : 18 = m : 42

3/18 = m/42

3(42) = m(18)

m = 3(42) / 18

m = 7

So, option c is correct.

Problem 8 :

If 20% of x = 30% of y, then x : y = ?

Solution :

20% of x = 30% of y

0.20x = 0.30y

x / y = 0.30 / 0.20

x / y = 3/2

x : y = 3 : 2

So, the required ratio is 3 : 2.

Problem 9 :

Two numbers are in the ratio fo 8 : 3 and their sum is 242. Find the difference between two numbers.

Solution :

Let the numbers be 8x and 3x.

8x + 3x = 242

11x = 242

x = 242/11

x = 22

Applying the value of x, we get

8(11) ==> 88

3(11) ==> 33

Their difference = 88 - 33

= 55

Problem 10 :

Present age of Rani and Kami are in the ratio of 5 : 6 respectively. 7 years hence this ratio will become 6 : 7 respectively. What is Rani's present age ?

Solution :

Ratio between the present age = 5 : 6

After 7 years. The new ages will be 5x + 7 and 6x + 7

5x + 7 : 6x + 7 = 6 : 7

7(5x + 7) = 6(6x +7)

35x + 49 = 36x + 42

36x - 35x = 49 - 42

x = 7

Rani's present age = 5(7) ==> 35 years

Recent Articles

  1. Finding Range of Values Inequality Problems

    May 21, 24 08:51 PM

    Finding Range of Values Inequality Problems

    Read More

  2. Solving Two Step Inequality Word Problems

    May 21, 24 08:51 AM

    Solving Two Step Inequality Word Problems

    Read More

  3. Exponential Function Context and Data Modeling

    May 20, 24 10:45 PM

    Exponential Function Context and Data Modeling

    Read More