SOLVING EQUATIONS WITH nth ROOTS

To solve an equation of the form un = d, where u is an algebraic expression, take the nth root of each side.

Find the real solution(s) of the following.

Problem 1 :

4x5 = 128

Solution :

4x5 = 128

Divide by 4 on both sides.

x5 = 128/4

x5 = 32

Taking 5th root on both sides, we get

5th root (x) = 5th root (32)

5th root (x) = 5th root (2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2)

= 2

So, the value of x is 2.

Problem 2 :

(x − 3)4 = 21

Solution :

(x − 3)4 = 21

Take 4th root on both sides, we get

x - 3 =  ∜21

x - 3 = ±2.14

x - 3 = 2.14 and x - 3 = -2.14

x = 2.14 + 3 and x = -2.14 + 3

x = 5.14 and x = 0.86

Find the real solution(s) of the equation. Round your answer to two decimal places when appropriate.

Problem 3 :

8x3 = 64

Solution :

8x3 = 64

Dividing by 8 on both sides, we get

x3 = 64/8

x3 = 8

Taking cube roots on both sides, we get 

x =  ∛8

= ∛(2 ⋅ 2 ⋅ 2)

x = 2

Problem 4 :

(1/2) x5 = 512

Solution :

(1/2) x5 = 512

Multiplying by 2 on both sides, we get

x5 = 512(2)

x5 = 1024

Taking 5th root on both sides.

x = 5th root (1024)

x = 5th root (4 ⋅ 4 ⋅ 4 ⋅ 4 ⋅ 4)

x = 4

Problem 5 :

(x + 5)4 = 16

Solution :

(x + 5)4 = 16

Taking 4th root on both sides, we get

(x + 5) = 16

(x + 5) = (2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2)

x + 5 = ±2

x + 5 = 2 and x + 5 = -2

x = 2 - 5 and x = -2 - 5

x = -3 and x = -7

Problem 6 :

(x − 2)3 = −14

Solution :

(x − 2)3 = −14

Take cube root on both sides.

x - 2 = ∛-14

x - 2 = -2.41

Add 2 on both sides.

x = -2.41 + 2

x = -0.41

Find the radius of the figure with the given volume.

Problem 7 :

V = 216 ft3

Solution :

Volume of sphere = (4/3)πr3

(4/3)πr3 = 216

r= 216 (3/4) (1/π)

r= 51.59

r = 3.7 ft

Problem 8 :

Volume 1332 ft3

Solution :

Volume of sphere = πr2 h

πrh = 1332

πr9 = 1332

r2 = (1332/9)(1/π)

r2 = (1332/9)(1/π)

r = 6.86 cm

Problem 9 :

Out of a group of 50,000 births, the number of people, f(x) surviving to age x is modeled by the function f (x) = 5000√(100−x).

a. How many people in the group are expected to survive to age 80?

b. At what age are 35,000 people in the group still surviving?

Solution :

f(x) = 5000√(100−x)

a)  When x = 80

f (80) = 5000√(100 − 80)

= 500020

= 5000 (4.47)

= 22360.67

About 22,360 people are expected to survive to age 80.

b) Wehn f(x) = 35000

35000 = 5000√(100−x)

√(100−x) = 35000/5000

√(100−x) = 7

100 - x = 72

-x = 49 - 100

-x = -51

x = 51

Problem 10 :

Between which two consecutive integers does 4√125 lie? Explain your reasoning.

Solution :

4√125 = 4√(5 x 5 x 5)

= 3.34

4√125 is lie between 3 and 4.

Problem 11 :

Describe and correct the error in evaluating the expression.

nth-root-q4.png

Solution :

= 272/3

Writing 27 in expanded form, we get

= (33)2/3

= 33 x (2/3)

= 32

= 9

The error is after cancelling 3, we get 32. Which is 9.

Problem 12 :

nth-root-q5.png

Solution :

= 2564/3

Writing 256 in expanded form, we get

256 = 4 x 4 x 4 x 4

= (44)4/3

= 44 x (4/3)

= 416/3

Since we write 4/3 as 4 x 1/3, there should be cube root. But it is written as 416/3

Problem 13 :

Match the equivalent expressions. Explain your reasoning.

1)  (3√5)4

2)  (4√5)3

3)  1/4√5

4)  -4√5

a)  5-1/4

b)  54/3

c)  -51/4

d)  53/4

Solution :

1)  (3√5)4

= (51/3)4

= 5(1/3) x 4

= 5(4/3)

2)  (4√5)3

= (5(1/4))3

= 5(1/4) x 3

= 5(3/4)

3)  1/4√5

= 1/51/4

Bringing the denominator to numerator, we change the sign of the exponent.

= 5-1/4

4)  -4√5

= -51/4

Find the real solution(s) of the equation. Round your answer to two decimal places when appropriate.

1) --> b), 2) --> d), 3 --> a), 4) --> c

Problem 14 :

x3 = 125

Solution :

x3 = 125

Writing 125 in expanded form, we get

125 = 5 x 5 x 5

x3 = 53 

Since the powers are equal, we can equate the bases.

x = 5

So, the valeu of x is 5.

Problem 15 :

5x3 = 1080

Solution :

5x3 = 1080

x3 = 1080/5

x3 = 216

216 = 6 x 6 x 6

x3 = 63

x = 6

Problem 16 :

(x + 10)5 = 70

Solution :

(x + 10)5 = 70

(x + 10) = 701/5

x + 10 = 2.33

x = 2.33 - 10

x = -7.66

Problem 17 :

(x − 5)4 = 256

Solution :

(x − 5)4 = 256

x - 5 = (256)1/4 

x - 5 = (4 x 4 x 4 x 4)1/4 

x - 5 = ((4)4)1/4 

x - 5 = (4)4 x (1/4)

x - 5 = 4

x = 4 + 5

x = 9

So, the value of x is 9.

Recent Articles

  1. Finding Range of Values Inequality Problems

    May 21, 24 08:51 PM

    Finding Range of Values Inequality Problems

    Read More

  2. Solving Two Step Inequality Word Problems

    May 21, 24 08:51 AM

    Solving Two Step Inequality Word Problems

    Read More

  3. Exponential Function Context and Data Modeling

    May 20, 24 10:45 PM

    Exponential Function Context and Data Modeling

    Read More