To simplify ratios involving decimals, we have to know how to change the decimals as integers.
In the
following exercises, write each ratio as a fraction.
Problem 1 :
6.4 to 0.8
Solution :
6.4: 0.8
Multiply both parts of ratio by 10, we get
= 6.4(10): 0.8(10)
= 64: 8
= 64/8
Dividing both numerator and denominator by 8, we get
= 8/1
So, the answer is 8:1.
Problem 2 :
1.26 to 4.2
Solution :
1.26 : 4.2
In 1.26, we have two digits after the decimal, in 4.2 we have one digit after the decimal. So, multiply both parts by 100.
= 1.26(100) : 4.2(100)
= 126 : 420
= 63/210
= 21/70
= 7/10
So, the answer is 7:10.
Problem 3 :
0.56 to 2.8
Solution :
0.56 : 2.8
Multiply both parts by 100, we get
= 0.56(100) : 2.8(100)
= 56 : 280
Dividing both parts by 28, we get
= 2 :10
Dividing both parts by 2, we get
= 1 : 5
So, the answer is 1 : 5.
Problem 4 :
$1.21 to $0.44
Solution :
1.21 : 0.44
Multiply both parts of ratio by 100, we get
= 1.21(100) : 0.44(100)
= 121 : 44
= 121/44
Dividing both parts by 11, we get
= 11/4
So, the answer is 11 : 4.
Problem 5 :
$1.38 to $0.69
Solution :
1.38 : 0.69
Multiply both parts of ratio by 100, we get
= 1.38(100) : 0.69(100)
= 138 : 69
= 138/69
= 2/1
So, the answer is 2:1.
Problem 6 :
Soap bars at 8 for $8.69
Solution :
The ratio is 8 : 8.69
Problem 7 :
Soap bars at 4 for $3.39
Solution :
By writing it as ratio, we get
= 4 : 3.39
Multiply both parts by 100, we get
= 4(100) : 3.39(100)
= 400 : 339
Problem 8 :
Women’s sports socks at 6 pairs for $7.99
Solution :
= 6 : 7.99
Multiply both parts by 100, we get
= 6(100) : 7.99(100)
= 600 : 799
So, the required ratio is 600 : 799.
Problem 9 :
Men’s dress socks at 3 pairs for $8.49
Solution :
= 3 : 8.49
Multiply both parts by 100, we get
= 3(100) : 8.49(100)
= 300 : 849
= 100 : 283
So, the required ratio is 100 : 283.
Problem 10 :
Snack packs of cookies at 12 for $5.79
Solution :
= 12 : 5.79
Multiplying both parts by 100, we get
= 12(100) : 5.79(100)
= 1200 : 579
= 400 : 193
The ratio is 400 : 193.
Problem 11 :
Granola bars at 5 for $3.69
Solution :
= 5 : 3.69
Multiplying both parts by 100, we get
= 5(100) : 3.69(100)
= 500 : 369
Problem 12 :
CD-RW discs at 25 for $14.99
Solution :
= 25 : 14.99
Multiply both parts by 100.
= 25(100) : 1499
= 2500 : 1499
Problem 13 :
CDs at 50 for $4.49
Solution :
= 50 : 4.49
Multiply both parts by 100.
= 50(100) : 4.49(100)
= 5000 : 449
So, the required ratio is 5000 : 449.
Problem 14 :
The grocery store has a special on macaroni and cheese. The price is $3.87 for 3 boxes. How much does each box cost?
Solution :
= 3.87 : 3
Multiplying both parts by 100, we get
= 3.87(100) : 3(100)
= 387 : 300
Dividing by 3 on both sides.
= 129 : 100
So, the required ratio is 129 : 100.
Problem 15 :
Which costs more per issue, an 18 issue subscription for $40.50 or a 12 issue subscription for $33.60 ?
Solution :
Cost of 18 issue = $40.50
Cost of 1 issue = 40.50/18
= $2.25
Cost of 12 issue = $33.60
Cost of 1 issue = 33.60/12
= $2.8
$2.25 is lesser.
Problem 16 :
A scale model of an airplane has a width of 13.5 inches. The scale of the model is 1 inch = 8 feet. What is the width of the actual airplane ?
a) 110 ft b) 108 ft c) 104 ft d) 115 ft
Solution :
Scale mode of width = 13.5 inches
1 inch = 8 feet
13.5 inches = 13.5 x 8
= 108 feet
So, option b is correct.
Problem 17 :
Ana earns $6.80 per hour when she works on weekdays. She earns twice that amount per hour when she works on weekends. If Ana worked 4 hours on Tuesday, 4 hours on Thursday and 5 hours on Saturday, then how much did she earn ?
Solution :
Number of hours she is working in the weekdays = 4 + 4
= 8
Number of hours she is working in the weekends = 5
Amount she earns on weekdays = $6.80 per hour
Amount she earns on weekends = 2(6.80)
= $13.6
= 8(6.80) + 5(13.6)
= 54.4 + 68
= $122.4
So, she earns $122.4.
May 21, 24 08:51 PM
May 21, 24 08:51 AM
May 20, 24 10:45 PM