SIMPLIFYING RATIONAL EXPONENTS

If we have power raised to another power, we have to multiply the powers.

If we have numerical values inside the parenthesis,

  • Decompose it as much as possible
  • Write it in exponential form
  • Then multiply the powers for further simplification.

Simplify the following without using calculator.

Example 1 :

(-32)2/5

Solution :

(-32)2/5

Decomposing 32, we get

-32 = (-2) ⋅ (-2) ⋅ (-2) ⋅ (-2) ⋅ (-2)

-32 = (-2)5

(-32)2/5  = [(-2)5]2/5

Since we have power raised to another power, we have to multiply the powers.

= (-2)⋅ 2/5

= (-2)2

(-32)2/5 = 4

Example 2 :

(-8)4/3

Solution :

= (-8)4/3

Decomposing -8, we get

-8 = (-2) ⋅ (-2) ⋅ (-2)

-8 = (-2)3

(-8)4/3  = [(-2)3]4/3

= (-2)3

= -8

Example 3 :

(8/27)4/3

Solution :

= (8/27)4/3

Decomposing 8 and 27, we get

8 = ⋅ 2 ⋅ 2

8 = 23

27 = 3 ⋅ 3 ⋅ 3

27 = 33

(8/27)4/3 = [(2/3)3]4/3

= (2/3)  (4/3)

= (2/3)4

= 16/81

Example 4 :

(125)1/3

Solution :

= (125)1/3

Decomposing 125, we get

125 = 5 ⋅ 5 ⋅ 5 ==> 53

= (53)1/3

= 5⋅ (1/3)

= 5

Example 5 :

(8x15)-1/3

Solution :

= (8x15)-1/3

Decomposing 8, we get

8 = 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ==> 23

= (23 (x5)3)-1/3

= (2x5)⋅ (-1/3)

= (2x5)-1

=1/(2x5)

Example 6 :

(h6p9/1000m3)-2/3

Solution :

= h6p91000m3= h23p33103m3= h2p33(10m)3= h2p3(10m)= h2p3(10m)= (10m)h2p3= 100m2h4p6

Example 7 :

(64)1/6

Solution :

= (64)1/6

Decomposing 64, we get

64 = 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2

64 = 26

(64)1/6 = (26)1/6

= 2 (6  1/6)

= 2

Example 8 :

(256)3/4

Solution :

= (256)3/4

Decomposing 256, we get

256 = 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2

256 = 44

(256)3/4 = (44)3/4

= 43

= 64

Example 8 :

evaluate the expression without using a calculator.

a)  641/6

b) 81/3

c) 253/2

d) 813/4

e)  (−243)1/5

f)  (−64)4/3

g) 8−2/3

h) 16−7/4

Solution :

a)  641/6

Step 1 :

Writing 64 in expanded form.

64 = 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2

Step 2 :

Writing the expanded form in exponential form, we get

= 26

Step 3 :

Replacing the exponential form in the question and multiplying the power raised by another power.

641/6 = (26)1/6

26 x (1/6)

= 2

b) 81/3

Step 1 :

Writing 8 in expanded form.

8 = 2 ⋅ 2 ⋅ 2 

Step 2 :

Writing the expanded form in exponential form, we get

= 23

81/3 = (23)1/3 

= 23x(1/3)

= 2

c) 253/2

25 = 5 ⋅ 5

= 52

253/2 = (52)3/2 

52 x (3/2)

53

= 125

d) 813/4

Step 1 :

Writing 81 in expanded form.

81 = 9 ⋅ 9

Step 2 :

Writing the expanded form in exponential form, we get

= 34

813/4 = (92)3/4 

= 92 x (3/2)

= 93

= 729

e)  (−243)1/5

Step 1 :

Writing 243 in expanded form.

243 = 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3 ⋅ 3

Step 2 :

Writing the expanded form in exponential form, we get

= 35

(−243)1/5 = ((-3)5)1/5

= (-3)5 x (1/5)

= -3

f)  (−64)4/3

Step 1 :

Writing 64 in expanded form.

64 = 4 ⋅ 4 ⋅ 4

Step 2 :

Writing the expanded form in exponential form, we get

= 43

(−64)4/3 = ((-4)3)4/3

= (-4)3 x (4/3)

= (-4)4

We have negative base and even number as exponent, then the negative sign can be changes as positive.

= 256

g) 8−2/3

8 = 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ==> 83

8−2/3 = (83)−2/3

= 8−2

= 1/82

= 1/64

h) 16−7/4

16 = 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ⋅ 2 ==> 24

16−7/4 = (24)−7/4

= 2−7

= 1/27

= 1/128

Example 9 :

a)  3(1111/4) + 9(1111/4)

b)  13(83/4) − 4(83/4)

c)  27√6 + 7√150

d)  ∜(1296/25)

Solution :

a)  3(1111/4) + 9(1111/4)

Since these two are like terms, we can add them.

= 12(1111/4)

It cannot be simplified further.

b)  13(83/4) − 4(83/4)

= 9(83/4)

= 9((23)3/4)

= 9(29/4)

c)  27√6 + 7√150

√150 = √(5 ⋅ 5 ⋅ 3 ⋅ 2)

= 5√6

27√6 + 7√150 = 27√6 + 5√6

= 33√6

d)  ∜(1296/625)

1296 = 6 ⋅ 6 ⋅ 6 ⋅ 6 ==> 64

625 = 5 ⋅ 5 ⋅ 5 ⋅ 5 ==> 54

∜(1296/625) = ∜(64/54)

= ∜(6/5)4

= 6/5

Example 10 :

Perform the indicated operation. Assume all variables are positive. 

a)  12 y + 9 ∛y

b)  11 √2z − 5√2z

c) 3x7/2− 5x7/2

d) 7 ∛m7 + 3m7/3

Solution :

a)  12 y + 9 ∛y

= 21y

b)  11 √2z − 5√2z

= 6√2z

c) 3x7/2− 5x7/2

= -2 x7/2

d) 7 ∛m7 + 3m7/3

= 7 ∛m7 + 3m7x(1/3)

= 7 ∛m7 + 3 ∛m7

= 10∛m7

Example 11 :

Perform the indicated operation. Assume all variables are positive. 

a) 1254/3

b)  324/5

c) 6253/4

d) 493/2

Solution :

a) 1254/3

= (53)(4/3)

= 53 x (4/3)

= 54

= 625

b)  324/5

= (25)(4/5)

= 25 x (4/5)

= 24

= 16

c) 6253/4

= (54)(3/4)

= 54 x (3/4)

53

= 125

d) 493/2

= (72)(3/2)

= 72 x (3/2)

= 73

= 343

Recent Articles

  1. Finding Range of Values Inequality Problems

    May 21, 24 08:51 PM

    Finding Range of Values Inequality Problems

    Read More

  2. Solving Two Step Inequality Word Problems

    May 21, 24 08:51 AM

    Solving Two Step Inequality Word Problems

    Read More

  3. Exponential Function Context and Data Modeling

    May 20, 24 10:45 PM

    Exponential Function Context and Data Modeling

    Read More