SIMPLIFYING MONOMIALS WITH NEGATIVE EXPONENTS

Negative Exponent Rule :

To change the negative exponent as positive, we have two ways.

(i) Change the place

(ii) Take the reciprocal.

Base with negative sign :

If base is having negative sign, we have to consider the power. 

  • If the power is odd, the result will also have negative sign.
  • If power is even, the result will have positive sign.

Write the expression with only positive exponents. Assume all variables represent non zero numbers. Simplify if necessary.

Problem 1 : 

4r3(r4)/ 15(r3)-2

(a) 4/15r21  (b)  4r21/15  (c)  4r9/15  (d)  4/15r9

Solution :

4r3r4315r3-24r3r1215r-6 = 4r3r12r615= 4r(3+12+6)15= 4r2115

Problem 2 : 

(-4x4y-5)3 (2x-1y)

(a) -8x5/y6  (b)  -2x3/y4  (c)  -8x-3/y4  (d)  -8x3y6

Solution :

= -4x4y-52x-1y= 2(-4)x4 x-1y y-5= -8 x4-1y1-5= -8 x3y-4-8x3y4

Problem 3 : 

[(12x-5y-3 z4) / (3xy-3z-4)]-1

(a) x4/4z8  (b)  x6/4z8  (c)  4x6/z8  (d)  x6y6/4z8

Solution :

= 12x-5 y-3 z43xy-3z-4-1= 3xy-3z-412x-5 y-3 z41= 1x1y-3z-44x-5 y-3 z4= x1+5y-3+3z-4-44= x6y0z-84= x64z8

Problem 4 : 

[(xy5) / (x3y)]-2

(a) 1/x8 y12  (b)  x4/y8  (c)  1/x5y11  (d)  y8/x4

Solution :

= [(xy5) / (x3y)]-2

[(x3y) / (xy5)]2

By distributing the power, we get

(x3x) / (y5 y]2

= (x4/y6)2

= (x8/y12)

Problem 5 :

Which is the simplified form of (3a2b3c-2)/(a-1b2c)3 ?

(a) 3a5/b3c5  (b)  3ab/c5  (c) 3/b2c5  (d) 3/ab3c5

Solution :

= 3a2b3c-2a-1b2c3= 3a2b3c-2a-3b6c3= 3 a2 a3b3 b-6 c-2 c-3= 3 a(2+3)b(3-6) c(-2-3) = 3 a5b-3 c-5 = 3a5b3c5

Problem 5 :

A jelly fish emits about 1.25 × 108 particles of light, or photons, in 6.25 × 10−4 second. How many photons does the jelly fish emit each second? Write your answer in scientific notation and in standard form.

Solution :

Number of particles it emits = 1.25 × 108

Time taken = 6.25 × 10−4

Number of photons that  jelly fish emit = 6.25 × 10−4 seconds 

unit rate = (1.25 × 108) / (6.25 × 10−4)

= (1.25/6.25) x 108 x 104

= 0.2 x 108+4

= 0.2 x 1012

Converting into scientific notation, we get

= 2 x 1012 - 1

= 2 x 1011

Jelly fish emits 2 x 1011 photons per second

Problem 6 :

A microscope magnifies an object 105 times. The length of an object is 10−7 meter. What is its magnified length?

Solution :

Length of the object = 10−7 meter

The size magnifies = 105 times

Length of object after it magnifies =  105 (10−7)

= 105-7

= 10-2

= 1/102

= 1/100

Problem 7 :

Simplify the expression. Write your answer using only positive exponents.

a)  x-7

b)  y0

c)  9x0 y-3

d)  15c-8 d0

e)  (2-2 m-3)/n0

f)  (100 r-11s)/32

g)  (4-3 a0)/b-7

h)  p-8 / 7-2 q-9

i)  (22 y-6)/8-1 z0 x-7

Solution :

a)  x-7

= 1/x7

b)  y0

= 1

c)  9x0 y-3

= 9(1)/y3

= 9/y3

d)  15c-8 d0

= 15c-8 (1)

To convert the negative exponent to positive,

= 15/c8

e)  (2-2 m-3)/n0

= (2-2 m-3)/(1)

= (1/22) (1/m3)

= (1/4/m3)

f)  (100 r-11s)/32

= [(1) r-11s]/9

= ([1/r11]s) / 9

= s/9r11

g)  (4-3 a0)/b-7

= (4-3 (1))/b-7

= b7/43

= b7/64

h)  p-8 / 7-2 q-9

=  72 q9 / p8 

=  49 q9 / p8 

i)  (22 y-6)/8-1 z0 x-7

= (4 y-6)/8-1 (1) x-7

=  (4)(8) /y6 x-7

=  32x7/y6 

Problem 8 :

The mass of a grain of sand is about 10-3  gram. About how many grains of sand are in the bag of sand?

negative-exponent-q1

Solution :

= 10 kg x (1000 g/1 kg) x (1 grain of sand/ 10-3

= 10x 103

= 104+3

= 10 grains of sand.

Problem 9 :

Evaluate and order 50, 54, and 5-5 from least to greatest

Solution :

50 = 1

54 = 625

5-5 = 1/55

= 1/3125

Ordering from least to greatest

5-55450

Problem 10 :

A drop of water leaks from a faucet every second. How many liters of water leak from the faucet in 1 hour?

negative-exponent-q2.png

Solution :

1 hour = 3600 seconds

Water leaks from the faucet at a rate of 50-2 liter per second. Multiply the time by the rate.

3600 ⋅ 50−2 = 3600 ⋅ 1/502 

= 3600 ⋅ 1/2500

= 3600/2500 

= 1.44

So, 1.44 liters of water leak from the faucet in 1 hour.

Recent Articles

  1. Finding Range of Values Inequality Problems

    May 21, 24 08:51 PM

    Finding Range of Values Inequality Problems

    Read More

  2. Solving Two Step Inequality Word Problems

    May 21, 24 08:51 AM

    Solving Two Step Inequality Word Problems

    Read More

  3. Exponential Function Context and Data Modeling

    May 20, 24 10:45 PM

    Exponential Function Context and Data Modeling

    Read More