PRODUCT RULE OF EXPONENTS

Product Rule of Exponents :

When multiplying exponential expressions that have the same base, add the exponents.

Simplify each of the following.

Example 1 :

⋅ a⋅ a3

Solution :

Using product rule a× an = am+n

= a ⋅ a⋅ a3

= a1+2 ⋅ a3

= a⋅ a3

= a3+3

= a6

Example 2 :

(2a2b)(4ab2)

Solution :

= (2a2b)(4ab2)

Multiply the coefficients,

= (2 × 4) (a2b) (ab2)

= 8(a2b) (ab2)

Combining like terms,

= 8(a⋅ a) (b ⋅ b2)

By  a× a= am+n, we get

= 8(a2+1) (b1+2)

= 8a3b3

Example 3 :

(6x2)(-3x5)

Solution :

= (6x2)(-3x5)

Multiply the coefficients,

= (6 × (-3)) (x2) (x5)

By  a× a= am+n, we get

= -18(x2+5)

= -18x7

Example 4 :

b3 ⋅ b4 ⋅ b7⋅ b

Solution :

= b3 ⋅ b4 ⋅ b7⋅ b

= b3 + 4 + 7 + 1

= b15

Example 5 :

(3x3) (3x4) (-3x2)

Solution :

= (3x3) (3x4) (-3x2)

While multiplying monomials, we have to follow the order

i) multiplying the signs

ii) multiplying the coefficients

iii) multiplying the variables

= 3 × 3 × (-3) (x3) (x4) (x2)

= -27 (x3 + 4 + 2

= -27 x9 

Use the product rule to rewrite each expression as a single exponent.

Example 6 :

(-5)-10 ⋅ (-5)15

Solution :

(-5)-10 ⋅ (-5)15

= (-5)-10+15

= (-5)5

= 1/(-5)5

= -1/55

Example 7 :

45-6. 45-9

Solution :

= 45-6. 45-9=(0.8)-6

Example 8 :

(1.4)-12 ⋅ (1.4)5

Solution :

= (1.4)-12 ⋅ (1.4)5

= (1.4)-12+5

= (1.4)-7

By changing the negative exponent to positive exponent, we get

= 1/(1.4)7

Example 9 :

-76-6. -763

Solution :

=-76-6. -763=(-1.16)-6 . (-1.16)3=(-1.16)-6+3=(-1.16)-3=-0.6406

Example 10 :

(-13)0 ⋅ (-13)-19

Solution :

= (-13)0 ⋅ (-13)-19

= 1⋅ (-13)-19

=  1/(-13)19

=  -1/1319

Example 11 :

8-14 ⋅ 84

Solution :

= 8-14 ⋅ 84

= 8-14+4

= 8-10

By changing the negative exponent to positive exponent, we get

= 1/810

Find the value of x :

Example 12 :

10⋅ 10-9 = 1011

Solution :

10⋅ 10-9 = 1011

10x-9 = 1011

Since bases are the same, equate the powers.

x - 9 = 11

x = 11 + 9

x = 20

Example 13 :

-87-x. -87-15=-87-10

Solution :

-87-x. -87-15=-87-10(1.142)-x . (1.142)-15=(1.142)-10(1.142)-x-15=(1.142)-10- x - 5=-10-x = -10 + 5-x = -5x = 5

Example 14 :

(-2.9)-13 ⋅ (-2.9)x = (-2.9)-5

Solution :

(-2.9)-13 ⋅ (-2.9)x = (-2.9)-5

(-2.9)-13+x = (-2.9)-5

Since bases are the same, equate the powers.

-13 + x = -5

x = -5 + 13

x = 8

Example 14 :

The human body has about 100 billion cells. This number can be written in exponential form as

(a) 10–11      (b) 1011     (c) 109    (d) 10–9

Solution :

1 billion = 1,000,000,000

1 billion cosist of nine zeroes

100 billion = 100000000000

100 billion consists of eleven zeroes, then writing it in exponential form we get

= 1011

Option b is correct.

Example 15 :

(-2)⋅ (-2)7 / (3 ⋅ 46)

Solution :

= (-2)⋅ (-2)7 / (3 ⋅ 46)

= (-2)3+7 / (3 ⋅ ((2)2)6)

= (-2)10 / (3 ⋅ 212)

= 210 / (3 ⋅ 212)

= 1 / (3 ⋅ 22)

= 1/12

Example 16 :

The value of (–2)2×3 –1 is

(a) 32     (b) 64    (c) – 32     (d) – 64

Solution :

= (–2)2×3 –1

= (–2)6 - 1

= (–2)5

= –25

= -32

Example 17 :

(2-1+ 4–1 + 6–1 + 8–1)= 1

Solution :

(1/2 + 1/4 + 1/6 + 1/8)= 1

lcm-of-2-4-6-8

2 x 2 x 3 x 2

LCM (2, 4, 6 and 8) = 24

(1/2 + 1/4 + 1/6 + 1/8)= 1

((12 + 6 + 4 + 3)/24)x = 1

(25/24)x = 1

(25/24)x = (25/24)0

x = 0

Example 18 :

Find the value of x–3 if x = (100)1 - 4 ÷ (100)0

Solution :

x = (100)1 - 4 ÷ (100)0

x = (100)-3 ÷ 1

x = 1/1003

x = 1/(102)3

x = 1/106

x-3 = (1/106)-3

x-3 = (1/106)-3

x-3 = (106)3

x-3 = 1018

Example 19 :

By what number should we multiply (–29)0 so that the product becomes (+29)0.

Solution :

The value of (–29)0 is 1. Because anything raised by the power 0 is 1.

(–29)0 should be multiplied by 1, so we will recieve (+29)0.

Example 20 :

By what number should (–15)–1 be divided so that quotient may be equal to (–15)–1?

Solution :

By observing the question and answer, we recieve the same answer. Any number divided by 1 will recieive the same number as result.

So, the required number is 1.

Example 21 :

Find the multiplicative inverse of (–7)–2 ÷ (90)–1

Solution :

= (–7)–2 ÷ (90)–1

= (90)1 ÷(–7)2

= 90/49

Multiplicative inverse of 90/49 is 49/90

Example 22 :

If 53x–1 ÷ 25 = 125, find the value of x.

Solution :

53x–1 ÷ 25 = 125

53x–1 ÷ 52 = 53

53x – 1- 2 = 53

53x – 3 = 53

3x - 3 = 3

3x = 3 + 3

3x = 6

x = 6/3

x = 2

Recent Articles

  1. Finding Range of Values Inequality Problems

    May 21, 24 08:51 PM

    Finding Range of Values Inequality Problems

    Read More

  2. Solving Two Step Inequality Word Problems

    May 21, 24 08:51 AM

    Solving Two Step Inequality Word Problems

    Read More

  3. Exponential Function Context and Data Modeling

    May 20, 24 10:45 PM

    Exponential Function Context and Data Modeling

    Read More