POWER RULE OF EXPONENTS

Power Rule of Exponents :

When an exponential expression is raised to a power, we have to multiply the exponent with the power.

Example 1 :

(-2x4y4)2

Solution :

= (-2x4y4)2

First we distribute the power for all the terms which are inside the bracket that are multiplying.

= (-2)(x4)(y4)2

Evaluating (-2)2, we get 4. Power raised by another power, so we have to multiply the powers.

= 4x8y8

Example 2 :

(-a4b3)3

Solution :

= (-a4b3)3

Distributing the power for all the terms which ar inside the bracket.

= (-a4)3 (b3)3

= -a12b9

Example 3 :

(-x3)2

Solution :

= (-x3)2

Since we have even number as power, by using the even power we change the negative exponent to positive.

= (x3)2

Raising power by another power, we will multiply the powers.

= x6

Example 4 :

(4a4b2)2

Solution :

= (4a4b2)2

Distributing the power for all the terms which are inside the bracket.

= 42(a4)2(b2)2

Using power rule, we get

= 16a8b4

Example 5 :

(yx2)3

Solution :

(yx2)3

= y3(x2)3

= y3x6

Example 6 :

(-4nm4)4

Solution :

(-4nm4)4

= (-4)4(n)4(m4)4

= 256n4m16

Example 7 :

(a4)2

Solution :

= (a4)2

= a8

Example 8 :

(-4y4)3

Solution :

= (-4y4)3

= (-4)3(y4)3

= -64y12

Example 9 :

(-3y3)3

Solution :

(-3y3)3

= (-3)(y3)3

= -27y9

Example 10 :

(-2x2)3

Solution :

= (-2x2)3

= (-2)3(x2)3

= -8x6

Example 11 :

(-3xy3)4

Solution :

= (-3xy3)4

= (-3)x(y3)4

= 81x4y12

Example 12 :

(-2y2)2

Solution :

= (-2y2)2

By distributing the powers for all the terms inside the bracket, we get

= (-2)2(y2)2

= 4y4

Example 13 :

(3y)3

Solution :

= (3y)3

By distributing the powers for all the terms inside the bracket, we get

= (3)3y3

= 27y3

Example 14 :

(-2yx4)2

Solution :

(-2yx4)2

By distributing the powers for all the terms inside the bracket, we get

= (-2)2y2(x4)2

= 4y2x8

Example 15 :

Evaluate the expression : -22 + (-3)2

Solution :

= -22 + (-3)2

-4 + 9

= 5

Example 16 :

Evaluate the expression : 

(48 ⋅ m7⋅ n4)/(45 ⋅ m2)

Solution :

= (48 ⋅ m7⋅ n4)/(45 ⋅ m2)

= (48 45⋅ (m7/ m2) n4

= 48-5  m7-2 n4

= 43  m5 n4

Example 17 :

(92) 1/3

Solution :

= (92) 1/3

Writing 9 in expanded form, we get 

9 = 32

= ((32)2) 1/3

Sicne we ahve power raised by other powers, we have to multiply the powers. Then,

= 32 x 2 x (1/3)

= 34/3

Example 18 :

(122) 1/4

Solution :

= (122)1/4

= 122x(1/4)

= 12(1/2)

Expressing the power as 1/2 and writing down as sqaure root, both are the same.

= √12

= √(2 x 2 x 3)

= 2√3

Example 19 :

6/(61/4)

Solution :

= 6/(61/4)

= 61/(61/4)

= 61 - 1/4

= 63/4

Example 20 :

7/(71/3)

Solution :

= 7/(71/3)

= 71/(71/3)

= 71 - 1/3

= 72/3

Example 21 :

(84/104)-1/4

Solution :

= (84/104)-1/4

Since we have same power for both numerator and denominator, we can write the same power.

= ((8/10)4)-1/4

= (8/10)4x(-1/4)

= (8/10)-1

= 1/(8/10)1

= 10/8

Simplifying it, we get

= 5/4

Example 22 :

(93/63)-1/3

Solution :

= (93/63)-1/3

Since we have same power for both numerator and denominator, we can write the same power.

= ((9/6)3)-1/3

= (3/2)3x(-1/3)

= (3/2)-1

= 1/(3/2)1

= 2/3

Example 23 :

(3-2/3⋅ 31/3)-1

Solution :

= (3-2/3⋅ 31/3)-1

Since the terms are multiplied, we put only one base and add the powers.

= (3-2/3 + 1/3)-1

= (3(-2+1)/3)-1

= (3-1/3)-1

= 3(-1/3)(-1)

= 3(1/3)

Example 24 :

(51/2 ⋅ 5-3/2)-1/4

Solution :

= (51/2 ⋅ 5-3/2)-1/4

= (51/2 - 3/2)-1/4

= (5(1-3)/2)-1/4

= (5-2/2)-1/4

= (5-1)-1/4

= 5-1 x (-1/4)

= 5(1/4)

Example 25 :

(22/3 ⋅ 162/3) / 42/3

Solution :

= (22/3 ⋅ 162/3) / 42/3

16 can written in exponential form as 24

= (22/3 ⋅ (24)2/3) / 42/3

= (22/3 28/3) / (22)2/3

= (22/3 28/3) / 24/3

= 22/3 + 8/3 - 4/3

= 2(2+8-4)/3

= 26/3

= 22

= 4

Example 26 :

(493/8 ⋅ 497/8) / 75/4

Solution :

= (493/8 ⋅ 497/8) / 75/4

= (493/8+7/8) / 75/4

= (49(3+7)/8) / 75/4

= (4910/8) / 75/4

= (495/4) / 75/4

= ((72)5/4) / 75/4

= 710/4 / 75/4

= 710/4 - 5/4

= 7(10 - 5)/4

= 75/4

Example 27 :

Write (22)3 × 36 in simplified exponential form.

Solution :

= (22)3 × 36

= 26 × 36

Since we have same power and the bases are multiplied, we use only one power.

= (2 × 3)6

= 66

Example 28 :

Find the value of x if [(3/7)3]-2 = (3/7)2x 

Solution :

[(3/7)3]-2 = (3/7)2x 

(3/7)-6 = (3/7)2x 

-6 = 2x

x = -6/2

x = -3

Example 29 :

Find the value of x if (-7/11)-3 (-7/11)-5x= [(-7/11)-2]-1

Solution :

(-7/11)-3 (-7/11)-5x = [(-7/11)-2]-1

(-7/11)-3-5x = (-7/11)2

3 - 5x = 2

-5x = 2 - 3

-5x = -1

x = 1/5

Example 30 :

Find the value of x if (3/7)-2x+1 ÷ (3/7)-1 = [(3/7)-1]-7

Solution :

(3/7)-2x+1 ÷ (3/7)-1 = [(3/7)-1]-7

(3/7)-2x+1+1 = (3/7)7

-2x + 1 = 7

-2x = 7 - 1

-2x = 6

x = -3

Example 30 :

Find the value of x if 22x - 3 = (64)x, find the value of x.

Solution :

22x - 3 = (64)x

22x - 3 = (26)x

22x - 3 = 26x

2x - 3 = 6x

2x - 6x = 3

-4x = 3

x = -3/4

Recent Articles

  1. Finding Range of Values Inequality Problems

    May 21, 24 08:51 PM

    Finding Range of Values Inequality Problems

    Read More

  2. Solving Two Step Inequality Word Problems

    May 21, 24 08:51 AM

    Solving Two Step Inequality Word Problems

    Read More

  3. Exponential Function Context and Data Modeling

    May 20, 24 10:45 PM

    Exponential Function Context and Data Modeling

    Read More