FINDING THE AREA OF PARALLELOGRAM

In the Above figure, ABCD is a Parallelogram.

The formula for Area of a Parallelogram,

Area = Base x height

If given area and base, then the formula for height

Height = Area / Base

If given area and height, then the formula for base

Base = Area / Height

Find the area of each parallelogram.

Problem 1 :

Solution :

Base = 4 unit

Height = 3 unit

Area of parallelogram = base × height

= 4 × 3

= 12 units²

So, area of parallelogram is 12 units².

Problem 2 :

Solution :

Base = 6 unit

Height = 3 unit

Area of parallelogram = base × height

= 6 × 3

= 18 units²

So, the area of parallelogram is 18 units².

Problem 3 :

Solution :

Base = 7 ft

Height = 3 ft

Area of parallelogram = base × height

= 7 × 3

= 21 ft²

So, area of parallelogram is 21 ft².

Problem 4 :

Solution :

Base = 9 yd

Height = 7 yd

Area of parallelogram = base × height

= 9 × 7

= 63 yd²

So, area of parallelogram is 63 yd².

Problem 5 :

Solution :

Base = 5 cm

Height = 2 cm

Area of parallelogram = base × height

= 5 × 2

= 10 cm²

So, the area of parallelogram is 10 cm².

Problem 6 :

Solution :

Base = 10 yd

Height = 9 yd

Area of parallelogram = base × height

= 10 × 9

= 90 yd²

So, the area of parallelogram is 90 yd².

Problem 7 :

Find the base of a parallelogram with an area of 18 square inches and a height of 2 inches.

Solution :

Given, Area = 18 in²

Height = 2 in

Area of parallelogram = base × height

18 = base × 2

Base = 9 in

So, the base of parallelogram is 9 in.

Problem 8 :

Find the height of a parallelogram with an area of 63 square yards and a base 9 yards.

Solution :

Given, Area = 63 yd²

Base = 9 yd

Area of parallelogram = base × height

63 = 9 × height

Height = 7yd

So, the height of parallelogram is 7 yd.

Problem 9 :

Find the height of a parallelogram with an area of 41 square meters and base 8.2 meters.

Solution :

Given, Area = 41 m²

Base = 8.2 m

Area of parallelogram = base × height

41 = 8.2 × height

Height = 5 m

So, height of parallelogram is 5 m.

Recent Articles

  1. Solving Word Problems on Numbers Worksheet

    Feb 25, 24 07:44 AM

    Solving Word Problems on Numbers Worksheet

    Read More

  2. Solving Word Problems on Numbers

    Feb 24, 24 11:07 PM

    Solving Word Problems on Numbers

    Read More

  3. Reducing Ratios to Lowest Terms Worksheet

    Feb 24, 24 08:49 PM

    Reducing Ratios to Lowest Terms Worksheet

    Read More