DRAWING LINES OF SYMMETERY

A line of symmetry divides a figure into two equal half.

Draw a line of symmetry of the figure given below :

Problem 1 :

Solution :

Line of symmetry of trapezium = 1

Problem 2 :

Solution :

Line of symmetry of triangle = 1

Problem 3 :

Solution :

Number of sides of the octagon = 8

Problem 4 :

Solution :

Lines of symmetry of arrow = 1

Problem 5 :

Solution :

Lines of symmetry of the shape = 1

Problem 6 :

 A rectangle has.

(a) 1 line of symmetry      (b) No lines of symmetry

(c) 2 lines of symmetry

Solution :

The rectangle will have 2 lines of symmetry.

Problem 7 :

How many lines of symmetry does a circle have?

(a) 1      (b) 2     (c) 3      (d) Infinite

Solution :

Circle will have infinite lines of symmetry.

Problem 8 :

A parallelogram has …………… lines of symmetry:

(a) 0    (b) 1     (c) 2     (d) 3

Solution :

Number of equal sides of parallelogram = 2

Lines of symmetry of parallelogram = 2.

Problem 9 :

Which of the following alphabets has line symmetry?

(a) P      (b) Z      (c) A     (d) Q

Solution :

The alphabet A has line of symmetry.

Problem 10 :

How many lines of symmetries are there in an equilateral triangle?

(a) 1    (b) 2     (c) 3     (d) 4

Solution :

Number of equal sides of equilateral triangle is 3.

Lines of symmetry of equilateral triangle = 3.

Problem 11 :

How many lines of symmetries are there in an isosceles triangle?

(a) 1     (b) 2      (c) 3    (d) 4

Solution :

Number of equal sides of isosceles triangle is 2

Lines of symmetry of isosceles triangle = 2.

Problem 12 :

How many lines of symmetries are there in a rhombus?

(a) 1    (b) 2       (c) 3    (d) 4

Solution :

Number of equal sides of rhombus is 4

Lines of symmetry of rhombus = 4.

Recent Articles

  1. Solving Word Problems on Numbers Worksheet

    Feb 25, 24 07:44 AM

    Solving Word Problems on Numbers Worksheet

    Read More

  2. Solving Word Problems on Numbers

    Feb 24, 24 11:07 PM

    Solving Word Problems on Numbers

    Read More

  3. Reducing Ratios to Lowest Terms Worksheet

    Feb 24, 24 08:49 PM

    Reducing Ratios to Lowest Terms Worksheet

    Read More