DIVIDING TWO FRACTIONS

To divide two fractions, we must follow the steps given below.

Step 1 :

Write the first fraction as it is. Incase, we have mixed fractions in the question. Convert them into improper fractions.

Step 2 :

Write the first fraction as it is. Change the division sign as multiplication sign and write the reciprocal of the second fraction.

Step 3 :

Do the possible simplification between the numerator. Once the simplification done  multiply the numerator by the numerator and multiply the denominator by the denominator.

Step 4 :

Incase the answer is a improper fraction, use long division and express the answer as mixed number.

Divide the following mixed numbers. Cancel and simplify when possible.

Problem 1 :

234÷118=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=234÷118=114÷98

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=114×89=229

Dividend = 22, divisor = 9, quotient = 2, remainder = 4

dividing-two-fraction-q1

Problem 2 :

312÷118=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=312÷118=72÷98

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=72×89=289

Dividend = 28, divisor = 9, quotient = 3, remainder = 1

dividing-two-fraction-q2.png

Problem 3 :

525÷1910=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=525÷1910=275÷1910

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=275×1019=5419

Dividend = 54, divisor = 19, quotient = 2, remainder = 18

dividing-two-fraction-q3.png

Problem 4 :

34÷213=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=34÷213=34÷73

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=34×37=928

Problem 5 :

645÷12=

Solution:

=645÷12=345÷12

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=345×21=685
dividing-two-fraction-q5.png

Problem 6 :

813÷56=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=813÷56=253÷56

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=253×65=10

Problem 7 :

8÷156=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=8÷156=8÷116

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=8×611=4811

Dividend = 48, divisor = 11, quotient = 4, remainder = 4

dividing-two-fraction-q7.png

Problem 8 :

367÷2=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=367÷2=277÷2

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=277×12=2714

Dividend = 27, divisor = 14, quotient = 1, remainder = 13

dividing-two-fraction-q8.png

Problem 9 :

578÷4=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=578÷4=478÷4

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=478×14=4732

Dividend = 47, divisor = 32, quotient = 1, remainder = 15

Problem 10 :

337÷337=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=337÷337=247÷247

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=247×724=1

Problem 11 :

212÷112=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=212÷112=52÷32

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=52×23=53

Dividend = 5, divisor = 3, quotient = 1, remainder = 2

Problem 12 :

1623÷1316=

Solution:

Convert the given mixed numbers to improper fractions.

=1623÷1316=503÷796

Write the division as multiplication by taking reciprocal of the second fraction.

=503×679=10079

Dividend = 100, divisor = 79, quotient = 1, remainder = 21

Recent Articles

  1. Factoring Exponential Expression Using Algebraic Identities Worksheet

    Mar 14, 24 10:44 PM

    Factoring Exponential Expression Using Algebraic Identities Worksheet

    Read More

  2. Positive and Negative Numbers Connecting in Real Life Worksheet

    Mar 14, 24 10:12 AM

    Positive and Negative Numbers Connecting in Real Life Worksheet

    Read More

  3. Positive and Negative Numbers Connecting in Real Life

    Mar 14, 24 09:52 AM

    Positive and Negative Numbers Connecting in Real Life

    Read More