CUPS PINTS QUARTS GALLONS CONVERSIONS

3 teaspoons = 1 tablespoon

2 tablespoons = 1 fluid ounce

8 fluid ounces = 1 cup

2 cups = 1 pint

2 pints = 1 quart

4 quarts = 1 gallon

Problem 1 :

1 gallon = _____ quarts

Solution :

1 gallon =  4 quarts

Problem 2 :

1 gallon = _____ pints

Solution :

1 gallon = 4 quarts

1 quart = 2 pints

Multiplying by 4 on both sides, we get

4 quarts = 8 pints

So,

1 gallon =  8 pints

Problem 3 :

1 gallon = _____ cups

Solution :

To convert from gallon to cups, first we will convert

2 cups = 1 pint

2 pints = 1 quart

4 quarts = 1 gallon

gallon ----> quart ----> pint ----> cups

4 quart = 8 pints

8 pints = 16 cups

1 gallon = 16 cups

Problem 4 :

1 quart = _____ pints

Solution :

1 quart =  2 pints

Problem 5 :

6 gallons = _____ cups

Solution :

1 gallon =  16 cups

6 gallon = 6 × 16 cups

= 96 cups

Problem 6 :

16 pints = _____ quarts

Solution :

2 pints =  1 quart

16 pints = 16/2 quarts

= 8 quarts

Problem 7 :

24 quarts = _____ gallons

Solution :

4 quarts =  1 gallons

24 quarts = 24/4 gallons

= 6 gallons

Problem 8 :

336 cups = _____ gallons

Solution :

16 cups = 1 gallon

Dividing by 16 on both sides.

1 cup = 1/16 gallon

Multiplying by 336 on both sides.

336 cups = 336/16 gallon

= 21 gallons

Recent Articles

  1. Solving Word Problems on Numbers Worksheet

    Feb 25, 24 07:44 AM

    Solving Word Problems on Numbers Worksheet

    Read More

  2. Solving Word Problems on Numbers

    Feb 24, 24 11:07 PM

    Solving Word Problems on Numbers

    Read More

  3. Reducing Ratios to Lowest Terms Worksheet

    Feb 24, 24 08:49 PM

    Reducing Ratios to Lowest Terms Worksheet

    Read More