CLASSIFY TRIANGLES BASED ON SIDES AND ANGLES

The closed shape which is being covered by three sides is known as triangle. 


Classification based on sides :

Based on the length of sides, we can classify triangles, those are

Based on Sides

Equilateral triangle :

If all three sides are having equal lengths, then it is equilateral triangle.

Scalene triangle :

If all sides are having different measures, then it is scalene triangle.

Isosceles triangle :

If only two sides of the triangle is equal, then it is isosceles triangle.

Based on Angles

Acute triangle :

If all interior angles of the triangle, then it is acute triangle.

Obtuse triangle :

If one the angle of triangle is obtuse, then it is obtuse triangle.

Right triangle :

If one the angle of triangle is right angle, then it is right triangle.

Classify each triangle as equilateral, isosceles, or scalene.

Problem 1 :

Solution :

The lengths of all the three sides are equal. So, the given triangle is an equilateral triangle.

Problem 2 :

Solution :

The lengths of all the three sides are different. So, the given triangle is a scalene triangle.

Problem 3 :

Solution :

The lengths of two of the sides are equal. So, the given triangle is an isosceles triangle.

Problem 4 :

Solution :

The lengths of two of the sides are equal. So, the given triangle is an isosceles triangle.

Classify each triangle as acute, obtuse, right, or equiangular.

Problem 5 :

Solution :

i) All the given three angles are different .

ii) All the three angles are less than 90˚.

So, the given triangle is a acute triangle.

Problem 6 :

Solution :

i) All the given three angles are different.

ii) One of the angles is 90˚.

So, the given triangle is a right triangle.   

Problem 7 :

Solution :

i) All the given three angles are different.

i) One of the angles is greater than 90˚.

So, the given triangle is a obtuse triangle.  

Problem 8 :

Solution :

i) All the given three angles are equal.

ii) All the three angles are less than 90˚.

So, the given triangle is a equilateral and acute triangle.

Recent Articles

  1. Factoring Exponential Expression Using Algebraic Identities Worksheet

    Mar 14, 24 10:44 PM

    Factoring Exponential Expression Using Algebraic Identities Worksheet

    Read More

  2. Positive and Negative Numbers Connecting in Real Life Worksheet

    Mar 14, 24 10:12 AM

    Positive and Negative Numbers Connecting in Real Life Worksheet

    Read More

  3. Positive and Negative Numbers Connecting in Real Life

    Mar 14, 24 09:52 AM

    Positive and Negative Numbers Connecting in Real Life

    Read More