# 6th GRADE MATH EOG PRACTICE ONLINE

Problem 11 :

What is the product of 2.52 and 3.4?

Solution :

In the answer, we should have 3 digits after the decimal.

Problem 12 :

At a store, Susan selected a pumpkin that weighed 35.2 ounces.

• Pumpkins cost \$1.80 per pound.
• There are 16 ounces in 1 pound.

How much did Susan’s pumpkin cost?

Express the as dollars. cents.

Solution :

Converting the given quantity as pounds :

Weight of pumpkin = 35.2 ounces.

1 pound = 16 ounces

1 ounce = 1/16 pound

35.2 ounce = 35.2/16

= 2.2 pounds

Cost of 1 pound = \$1.80

Required cost = 2.2(1.80)

= \$3.96

Problem 13 :

What is the greatest whole number that is less than

Solution :

So, the greatest whole number is 27.

Problem 14 :

What is the value of

when x = 3?

Solution :

Problem 15 :

Heather earns \$8.00 per hour for walking a dog. How many hours must she work to earn \$256.00?

Solution :

Number of hours she should work = 256/8

= 32

So, he should she should work is 32 hours.

Problem 16 :

One serving of Mike’s crackers has 150 calories and a mass of 30 grams. How many calories are in 6 grams of the crackers?

A) 5      B) 10    C) 25    D) 30

Solution :

Calories in 30 grams = 150

Calories in 1 gram = 150/30

= 5

Calories in 6 grams = 5 x 6

= 30

Problem 17 :

The ratio of nitrogen to potassium in a sample of soil is 12:9. The sample has 36 units of nitrogen. How much potassium does the sample have?

A) 21 units      B) 27 units     C) 33 units     D) 48 units

Solution :

Ratio between nitrogen to potassium = 12 : 9

Quantity of Nitrogen = 36 units

12 units = 36

1 unit = 36/12

= 3

9 units = 9(3)

= 27

So, option B is correct.

Problem 18 :

To clean a tank, 3/4 cup of disinfectant is needed for every 2 gallons of water. How many cups of disinfectant are needed for 20 gallons of water?

A) 7  1/2      B) 15     C) 33 1/2     D) 30

Solution :

Every 2 gallons of water = 3/4 cup of disinfectant

Multiplying by 10 on both sides.

20 gallons of water = (3/4) x 10

= 7.5 cups

So, 7   1/2 cups of disinfectant is needed.

Problem 19 :

A laundry detergent is sold at four stores.

Which store has the lowest price per ounce?

A) Hawkin’s Store      B) Don’s Store

C) Allen’s Market       D) Value Market

Solution :

 Hawkin's store :60 ounces = 6.501 ounce = 6.50/60= 0.11 Don's store :54 ounces = 5.501 ounce = 5.50/54= 0.10 Allen's market :48 ounces = 5.611 ounce = 5.61/48= 0.12 Value market :40 ounces = 4.501 ounce = 4.50/40= 0.11

The least value is 0.10. So, answer is Don’s Store, option B.

Problem 20 :

Marcy is taking two types of medicine.

• She takes one medicine every 6 hours.
• She takes the other medicine every 4 hours.
• She takes both medicines at 9:00 a.m.

At what time will Marcy take both medicines together again?

A) 1:00 p.m.      B) 3:00 p.m.     C) 5:00 p.m.     D) 9:00 p.m

Solution :

Least common multiple of 6 and 4 is 12

Then after 12 hours she will take medicines together.

So, the answer is 12 p.m, option D is correct.

## Recent Articles

1. ### Finding Range of Values Inequality Problems

May 21, 24 08:51 PM

Finding Range of Values Inequality Problems

2. ### Solving Two Step Inequality Word Problems

May 21, 24 08:51 AM

Solving Two Step Inequality Word Problems

3. ### Exponential Function Context and Data Modeling

May 20, 24 10:45 PM

Exponential Function Context and Data Modeling